Vragen

                                                   Heb je vragen over het hondenbeleid?

Wanneer je vragen hebt over een bepaald aspect van het hondenbeleid of over de Vereniging Hondvriendelijk Groningen , dan kun je die hier stellen.

Iedereen die wil reageren naar aanleiding van een vraag, wordt uitgenodigd om dit te doen.

Op vragen die gaan over de Vereniging zal het bestuur van Hondvriendelijk in ieder geval reageren.

Advertenties

28 reacties op Vragen

 1. Henk Meijer zegt:

  IVM het aanleggen van de nieuwe zuidelijke rondweg/Hereweg gaat er wat gebeuren met het losloopgebied bij het openbare zwembad “De Papiermolen” . Komt daarvoor een andere plek in de plaats of verdwijnt dit stukje losloopgebied voor de Weijert??

 2. Flappie zegt:

  > Goedenavond meneer, mevrouw. Zoals u wellicht vernomen heeft gaat het Selwerderpark op de schop. Het honden losloop gebied grenst straks aan een breed fietspad, het voetpad verdwijnt. Veel omwonenden en andere bezoekers van het park zijn het daar natuurlijk niet mee eens en gaan proberen te redden wat er te redden valt. Mijn vraag aan u is of u denkt nog iets (als vereniging) voor het park en de honden te kunnen betekenen. 15-02-2016 Is er een informatie avond in de wijkpost in het Selwerderpark voor buurtbewoners en andere belangstellenden. Misschien wilt u deze ook bijwonen? Het tijdstip is met zorg door de Gemeente gekozen nl 18.00u. Uitkijkend naar uw reactie verblijf ik met vriendelijke groet,

 3. Blaffertje zegt:

  Artikel gekopieerd uit het Dagbald v.h. Noorden.

  Opeens ver dwijnen er 83 bomen!!!!!!!

  http://www.dvhn.nl/groningen/Worsteling-met-fietskruispunt-Eikenlaan-Groningen-21121492.html

  Worsteling met fietskruispunt Eikenlaan Groningen
  2 uur geleden
  Frits Poelman
  Groningen
  Het fietskruispunt aan de Eikenlaan. Foto: Peter Wassing

  Wie houden of krijgt voorrang op de Eikenlaan: de bus en de auto, of overstekende fietsers op weg naar de Zernike Campus Groningen?

  De stad worstelt met die vraag omdat ze de drukke fietsroute naar Zernike nog voor het komende studiejaar wil verbreden en verbeteren.

  Verbeteringen
  In Park Selwerd wisselen voetgangers en fietsers van plek en krijgen de tweewielers meer ruimte met heuse ‘knooppunten’ bij zijpaden.

  Dichterbij de stad, tussen de Kerklaan en Paddepoel, wordt de Bessemoerstraat heringericht als fietsstraat. Het zijn de eerste duidelijke verbeteringen van de slimme fietsroute naar Zernike na twee succesvolle proefjaren.

  Verkeersplateau
  Maar de stad is nog niet uit de inrichting van het kruispunt met de Eikenlaan naast zwembad De Parrel. Het is de bedoeling een verkeersplateau aan te leggen waarbij de fietser voorrang heeft op het verkeer op de Eikenlaan. Net andersom als nu.

  Politie en OV-bureau zijn daar tegen uit vrees voor onveilige situaties en oponthoud voor de bus. De eerste reacties in de gemeenteraad variëren van ‘levensgevaarlijk’ tot ‘gevaarlijk, maar dat is het nu ook. Ze wacht af hoe de planner verder worden uitgewerkt.

  Onveilig
  De gemeenteraad legde eerder vast dat fietsers op slimme routes in principe voorrang moeten krijgen. Dat moet die routes extra aantrekkelijk maken en meer fietsers trekken, zodat de druk van het fietsverkeer op hoofd-autowegen –in Paddepoel de Zonnelaan– afneemt.

  Volgens wethouder Paul de Rook (D66) is de huidige kruising, met voorrang voor auto’s, inderdaad ook onveilig. Hij denkt dat het plateau zichzelf in de praktijk kan bewijzen en voorziet weinig extra kosten als de boel weer moet worden omgedraaid. ,,We maken het zo dat we de haaientanden kunnen omdraaien als het niet goed uitpakt.”

  Raadslid Wim Koks (SP) ziet in elk geval niets in verkeerslichten op het kruispunt. ,,Als die te lang op rood staan, rijden fietsers door rood. Dat mag niet, maar het gebeurt wel. En dan heb je ook weer onveiligheid.” Hij wil het liefst een tunnel, maar dat is volgens De Rook te duur en lastig door de lange hellingbanen. Over een autotunnel rept de gemeente in de plannen helemaal niet.

  Wijkraad
  De raadscommissie verkeer droeg B en W vorige week op zo snel mogelijk met de wijkvereniging in gesprek te gaan over de fietsplannen. De Rook zegde dat onmiddellijk toe.

  De wijkraad wil graag met de gemeente in gesprek omdat er in Paddepoel vijf fietsroutes zijn waarvoor verbeterplannen zijn. Behalve de slimme fietsroute door Park Selwerd en de Zonnelaan gaat het om de andere slimme fietsroute naar Zernike langs het Reitdiep en twee fietssnelwegen langs de noordelijke ringweg en de spoorbaan.

  Zo haalt de gemeente de busbaan op de Pleiadenlaan voor de brug weg om meer oversteekruimte voor fietsers te creëren. Zonder busstrook stroomt het bus- en autoverkeer naar de westelijke ringweg beter door staat in het plan.

  Er verdwijnen veel bomen voor de fietspaden, alleen al 83 in Park Selwerd. Die worden volgens de gemeente allemaal herplant. Dat gebeurt zo dicht mogelijk bij de huidige plek of, als dat niet kan, op de Zernike Campus.

  Frits Poelman
  Verslaggever Dagblad van het Noorden

 4. Blaffertje zegt:

  Geachte lezers,
  de gemeente wil het park Selwerd op de kop zetten, zeg maar rustig vernielen.
  De gemeente wil het voetpad, wat van de Eikenlaan naar de fietstunnel van de Crematoriumlaan opheffen en er een 4 meter breed fietspad van maken waar naar hun zeggen 15 à 19.000 fietsers per dag over gaan.
  Er worden niet alleen 70 bomen en 845 vierkante meter huotopstand gerooid, maar dit gaat betekenen dat het enige losloopveld voor de twee wijken Selwerd en Paddepoel moet worden opgeheven i.v.m. veiligheid voor de fietser.
  Kom in actie en teken een bezwaar aan gericht aan burgemeester en wethouders onder vermelding van vergunningnummer ;201670074.
  Dit kan tot 1 maart 2016.
  Verder is er een informatieavond door de gemeente georganiseerd op 15 februari van 18.00u tot 20.00u in de wijkpost in het Park Selwerd.

  201670074 vellen van 70 bomen en verwijderen van 845 m2 houtopstand fietspad Park Selwerd naar Zernike te Groningen Omgevingsvergunning kapactiviteit .

  • Duffie zegt:

   Laten we massaal een tegengeluid laten horen dmv een petitie of dergelijk. Het moet niet zo zijn dat de fietser nog meer voor het zeggen krijgt in het Selwerdpark.
   Ze rijden nu ook al op de voetpaden en als je er iets van zegt krijg je bonje. Wij moeten het park zo houden zoals het nu is. Het fietspad is breed genoeg, dan fietsen ze maar niet met zijn drieen naast elkaar, dan kunnen ze elkaar ook fatsoenlijk passeren. En dan het verwijderen van die bomen. Wat hebben we er aan als de nieuwe aanplant op het Zernike campus komt ? Daar komen wij toch niet met onze honden??
   De gemeente houdt niet van parken en groen volgens mij. Want in alle parken is het kaalslag. Laat het niet zo zijn dat de student in Groningen het gaat winnen van de gwone stadjer die met hun honden plezier willen hebben op dat kleine stukje grond wat voor hun heel belangrijk is.

 5. Sonja zegt:

  Is er ook bekend in welke vijvers blauwalg is geconstateerd?
  Ivm zwemmen honden..

 6. M. C. Huisman zegt:

  Beste mensen, ik kom net bij de rechtbank weg vanwege een boete voor een niet aangeleinde hond. Hier tegen had ik een verzetschrift ingediend omdat zij wel aan een lijntje zat. De rechter heeft mij een voorwaardelijke straf opgelegd van een jaar. De boete hoeft in die tussentijd niet betaald te worden. Prachtig zou je zeggen maar ik zit nu wel met een vreselijk vervelend gevoel te typen omdat de boa gewoon niet eerlijk was/ is. Nou mag ik binnen 2 weken in hoger beroep. Mijn vraag: zal ik in hoger beroep gaan en het risico nemen dat ik de boete alsnog 3 dubbel moet betalen omdat ik het raar vind dat boa’s altijd gelijk hebben?

 7. Louise Lijcklama a Nijeholt zegt:

  Goedemorgen,

  Ik had even een vraag. Ik ben de laatste tijd opzoek naar een omheind losloopgebied in groningen maar kan niks vinden. Zijn er omheind losloopgebieden ergens in Groningen? Verder zie ik dat er veel is verbouwd in de Roege Pad waaronder een weiland die helemaal is afgezet met een grote hek. Ik hoor nu geruchten dat dit een nieuwe losloopgebied wordt? Is dit waar?

  Louise (Vinkhuizen)

  • Maya ten Cate zegt:

   Louise,

   Er is bij mijn weten nog geen omheinde uitlaatplek in Groningen.
   Men wil op het terrein van de afgebroken suikerfabriek een hondenpark maken. Dat wordt dus wel omheind, maar er wordt nog druk naar sponsoren gezocht.

   Maya ten Cate

   • Anja zegt:

    Weet iemand hoever ze met die plannen zijn? Dat zou wel fantastisch zijn. Ik heb nl een hond die niet los kan en om af en toe lekker te rennen lijkt me dit een mooie gelegenheid. Ik was ook al verbaasd dat er geen omheind uitrenveld is. Wel hoge belasting betalen…verplicht poep opruimen en geen uitren gebied……’t is toch wat! Tijd voor een mooi omheind hondenpark!
    Anja

   • Lucy Pijttersen zegt:

    Volgens mij zijn die plannen een stille dood gestorven. Het ging namelijk om een commercieel plan, wat inhoudt dat je extra moet betalen om daar je hond een uurtje te kunnen laten rennen. En wie heeft daar nou geld voor over als je al zoveel hondenbelasting moet betalen?

 8. Lucy Pijttersen zegt:

  Ik heb een vraag over het aantal hondenzakjes dat je bij je moet hebben. Op de site van de gemeente zie ik (dd.13-6-13) het volgende staan:

  “Overal in de stad geldt een opruimplicht* voor hondenpoep. Ook in de goot en in de losloopgebieden. Iedereen die met de hond wandelt heeft een schepje of een (ongebruikt) plastic of papieren zakje bij zich zich. Neem meerdere zakjes mee bij het uitlaten van de hond. Dan kunt u altijd een zakje tonen als u wordt gecontroleerd. Hondenpoep kan in de afvalbakken worden gegooid of in de afvalcontainer bij uw huis.”

  Een (1) zakje moet je dus kunnen tonen. Ik begrijp daarom niet waarom jullie op de site melden dat je ten minste twee (2) zakjes moet kunnen tonen. Ik weet wel dat de angel er uit is wat betreft de handhaving, en zeker wat betreft dit punt, maar toch…

 9. Van Velen zegt:

  Wellicht is er iemand bereid om te onderzoeken of de uitspraak hieronder (vanaf 4.11) ook voor de gemeente Groningen van toepassing zou kunnen zijn.
  http://www.accountancynieuws.nl/Uploads/Files/Gerechtshof-Den-Bosch–LJN-BY9350–24-januari-2013.pdf

 10. Fenna zegt:

  Gisteren las ik in de krant het volgende stukje,

  “HOND BELASTINGVRIJ IN SITTARD GELEEN’
  van onze financiële redactie Amsterdam, vrijdag. Baasjes in de gemeente Sittard-Geleen betalen onterecht hondenbelasting. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch gisteren bepaald. Volgens het hof is het onredelijk om alleen hondenbezitters te belasten met een heffing die in de pot algemene middelen belandt.
  Bron; Telegraaf vrijdag 25 januari 2013.

  Ik heb het stukje letterlijk uit de krant overgenomen, wij zouden hier iets mee moeten doen omdat zo’n beslissing voor heel Nederland geld.
  Zelf heb ik niet de middelen om hier iets mee te kunnen doen, maar iemand van de vereniging misschien?
  Bij onze gemeente Groningen komt het geld van de hondenbelasting ook in de pot algemene middelen terecht.
  Naar mijn weten moet een geheven belasting besteed worden aan dat waar het voor geheven wordt, in dit geval dus voorzieningen voor honden en niet voor overige middelen.

 11. Fenna zegt:

  Hallo Nico,

  dat doen ze vanwege oud en nieuw.
  Ik zou zeggen, laat hangen die bakken, 1 rotje in zo’n bak met stront en ze doen het nooit weer.
  Ik zie het helemaal voor me, zo’n vuurwerk ettertje die een kwak stront om z’n oren krijgt.
  Lachen en dan krijgt die misschien ook nog van z’n moeder op z’n falie.

  Ik wens iedere bezoeker van de site een fijne jaarwisseling toe.
  Groet Fenna.

 12. nico van dijk zegt:

  hallo allemaal
  even een berichtje van nico
  wie weet in welke wijken ze onze afval bakken zijn gestolen? ?
  ze zijn in vinkhuizen zomaar verdwenen,waar moet ik nu met dat zakje heen?
  zal het een grapje zijn van onze lieve gemeente groningen ?
  HOPENDE DAT DIT EEN NEUWSJAARSSTUNT IS GROET IK U
  gezegend nieuwjaar[ en doet u vooral uw hond aan de lijn] [vuurwerk]
  vr groet nico van dijk

  • Diena zegt:

   Hallo Nico,
   Ik woon in de wijk Selwerd en mij viel vanmiddag bij het uitlaten van de hond dat ook bij ons in de wijk de bakken waren verdwenen op de uitlaatstrook (achter de flats van de Vlierstraat). Zullen ze dat hebben gedaan i.v.m. het Oud en Nieuw ?
   Omdat ook dit objecten zijn die die niet vandalisme resistent zijn.
   De hondenbezitters hadden hun gebruikte zakjes maar bij de desbetreffende paal gegooid waar de bakken aan horen te hangen. Het is het probleem van de Gemeente om dti op te bergen.
   Vriendelijke groet, Diena

 13. Fenna zegt:

  Ik las net op het internet een stukje dat de gemeente “traineert de losloopgebieden”, maar het stuk was niet helemaal compleet.
  Waarom is dit nog niet op de site gezet, ik ben wel nieuwschierig wat ze nu weer voor ons hebben uitgebroed.

 14. Fenna zegt:

  Geachte lezers,

  even een vraag aan iedereen die dit leest.

  Ik heb tweemaal de grote boodschap van mijn hond opgeruimd en naderhand wilde mijn hond op deze locatie ( het was uitgerekend beide keren op dezelfde plaats ) daar zijn behoefte niet meer doen.
  Als ik nog zijn gezicht zie toen ik zijn ontlasting opruimde (ik mopperde niet op hem ofzo, deed zwijgend mijn burgerplicht) leek hij dit op te vatten als een straf.
  Nu vertelde ik dit voorval aan meerdere honden bezitters en deze deelden op een enkeling na mijn mening dat ook hun honden dit als een straf ervaarden.
  Ze vinden het op z’n minst een rare handeling van ons.

  Graag wil ik van u horen of u ook zo’n ervaring heeft met het poep opruimen van uw hond.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

 15. Fenna zegt:

  Nou, hij is binnen, de brief van de gemeente met de nieuwe honden uitlaatregels.
  I.p.v. meer losloop gebieden hebben we wel overal opruimplicht gekregen.
  Ik dacht dat het de bedoeling was dat wij ter compensatie meer losloop gebieden kregen als wij dan overal de poep gingen opruimen, maar er zijn nu juist minder losloop gebieden dan voorheen, bijvoorbeeld is het gebied bij het van Starkenborgh kanaal opgeheven .
  Hoe moet ik tussen het hoge ongemaaide gras waar ik mijn hond zelfs niet tussen kan vinden (en hij is niet bepaald klein), denk aan Paddepoelsterweg en Reitdiep waar je ook nog kans loopt op een tekenbeet, of in het park Selwerd waar het losloopgebied meerendeels van het jaar een moeras is, poep ruimen zonder lieslaarzen aan?
  Sorry, maar ik ga hier niet meer aan meewerken, voor ,mij is de grens bereikt ik ben er helemaal klaar mee.
  Ik zie niet dat de hondenvereniging zich hard heeft gemaakt voor de belangen van de hondenbezitters in deze.

 16. Duffie zegt:

  Tot op heden heb ik nog nergens een opmerking gelezen over het aanschaffen door de
  gemeente van een opruimmachine voor hondenpoepjes.
  In heel veel steden in Nederland zijn ze wel over gegaan tot de aanschaf voor zo’n machine.
  Dat moet toch gemakkelijk te realiseren zijn voor de gemeente dmv de inning van onze hondenbelasting. Dan wordt deze heffing tenminste voor een goed doel geind.
  En dan zijn alle partijen tevreden lijkt mij.
  Wij hoeven de poepjes niet op te ruimen (dat valt niet altijd mee daar je ook honden hebt zoals
  de mijne die niet altijd stevige hondendrolletjes heeft) en de andere zeikerds over de
  hondenuitwerpselen hebben dan ook niets meer te zeuren. Kunnen ze zich over andere dingen zich druk maken !. En bovendien schept het ook nieuwe werkgelegenheid.
  Maar ja, dat zal wel niet goed in het straatje passen van de gemeenteraadsleden die hierover
  gaan. Want ze gebruiken de hondenbelasting nu voor zaken wat niets met honden te maken heeft.
  Bijvoorbeeld voor de feestjes van de raadsleden en andere onzinnige dingen.
  Misschien een suggestie zo”n aanschaf voor zulke machines????

  • Fenna zegt:

   Ben het helemaal met jou eens.

   voorbeeld zoals het ook kan;
   in het buitenland heb ik mannen gezien van de gemeente die op een motor zaten met aan de ene kant een soort stofzuiger en aan de andere kant een septictank achterop.
   Het drolletje werd opgezogen ( werkte ook met grote hopen ) en direkt daarna een schoonmaakmiddeltje o.i.d. op gespoten tegen de geur.
   Verder was er ook de gelegenheid om de drollen op te ruimen met zakjes welke door de gemeenten werden aangeboden.
   Werd de drol in een daarvoor geplaatste afvalbak gedeponeerd werd deze bak binnen een kwartier geleegd door een mannetje van de gemeente, waarschijnlijk zit in zo’n afvalbak een sensor o.i.d..

   Prima voor de werkgelegenheid en wij zien tenminste dat er iets met onze hondenbelasting wordt gedaan.

  • kwartindo zegt:

   Inderdaad.. Het geld van de hondenbelasting gaat op aan het Forum en tram. Dat moet hoe dan ook doorgaan. Kosten wat het kost. Ik weiger de strond van mijn hond op te ruimen als ik gewoon belasting erover moet betalen. En dan hebben ze waar ik mijn hond uitlaat de afvalbakken alleen verplaats van de plekken waar bankjes zijn (zodat de mensen die daar lekker wat nuttigen hun spul direct kunnen weggooien) naar het midden van het looproute. Belachelijk

 17. Fenna zegt:

  Ik heb gisteren een foto van mijn hond Alfred naar jullie gestuurd.
  Is deze wel goed aangekomen, ik had de link op de oude site gebruikt.

 18. Karen zegt:

  Ha, ik had net vanavond een berichtje geplaatst op de oude website, en poef, daar is de mail met de nieuwsbrief, de nieuwe website en antwoord op mijn vraag over de hoorzittingen.
  Gefeliciteerd met de nieuwe website!
  Ik ga proberen er volgende week bij te zijn bij de hoorzittingen. Misschien lukt het me om mijn eigen bezwaarschrift te verdedigen, en anders als steun voor anderen. Ik moet me nog opgeven en zit wat krap in mijn tijd door werk en schoolgaande kleine kinderen, maar ik ga het proberen!

  Karen (uit Gravenburg)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s